EfectFit

Spaľovače tukov

Na úvod článku by som rád poznamenal, že názov spaľovače tukov je výborný marketingový ťah, a teda žiaden legálne dostupný nespaľuje tuky priamo. Ide o vedľajší či sprievodný efekt, ktorý môže viesť k redukcii tukov, avšak to záleží len a len na vašej diéte či pohybovej aktivite. Viac o cvičení pre chudnutie si môžete prečítať tu. Ak si niekto myslí, že bez úpravy stravy či zaradenia pohybovej aktivity ho tieto doplnky zbavia tuku, ste na omyle a budú to vyhodené peniaze.

Rozdelení je mnoho... termogenné, stimulačné, strata chuti do jedla či rôzne blokátory tukov. Ja vám tu popíšem len tie, ktoré sú podporené štúdiami, skúsenosťami a ich fungovanie je podložené istými faktami.

Ako prvý by som zmienil zelený čaj a jeho aktívnu zložku EGCG, ktorá má termogénny účinok (väčšie generovanie tepla = väčší počet spálených kalórii), konkrétne v tomto prípade cca 5%. Dávkovanie je 400-480mg rozdelených v 3 dávkach. Ak si budeš kupovať doplnok, pozeraj hlavne na zložku EGCG a jej množstvo. Ešte by som dodal, že zvýšiť potenciál EGCG je možné kofeínom, ktorý sám o sebe je rovnako termogénny spaľovač.

Karnitín z latinského slova caro (mäso) a jeho biologický ľavotočivý optický izomér s označením L–karnitín je látka telu vlastná. Zdrojom je predovšetkým mäso a mliečne výrobky. Karnitín má vplyv na oxidáciu mastných kyselín, odďaľuje tak nástup anaerobnej glykolízy, a teda by malo dôjsť k neskoršiemu nástupu únavy. Čo sa týka redukcie tukov, pri výskumoch bez pohybovej aktivity bola redukcia nulová, pri aktívnej činnosti vyšli niektoré výskumy pozitívne. Karnitín má pozitívny vplyv na športový výkon, čo môže vyvolať vedľajší efekt redukcie tuku. Dôležité je dodať, že suplementovanie karnitínu zvyšuje jeho množstvo najmä v krvnej plazme, ale do svalu, kde to je potrebné, preniká až po dobe 4-6 týždňov. Jednorazové podanie aj vysokej dávky pred výkonom nevedie k žiadnemu zlepšeniu výkonu okrem placebo efektu. Dávkovanie je 1-3g denne.

Synferín je prírodná zložka a legálna náhrada zakázanej látky a najúčinnejšieho spaľovača efedrínu (samozrejme v oveľa slabšom efekte). Označenie má citrus aurantium, nakoľko ide o výťažok plodov pomarančovníka. Ide o stimulant s termogénnym účinkom, ktorý zvyšuje bazálny metabolizmus - nastáva nárast srdečnej frekvencie, telesnej teploty a krvného tlaku. Preto by sa používanie malo konzultovať s lekárom najmä u ľudí s vysokým tlakom. Jeho účinnosť ako aj pri kofeíne klesá s dĺžkou užívania - po 4-6 týždňoch sa odporúča 2-4 týždne urobiť prestávku. Dávkovanie je 10mg už čistého synefrínu, ktorý sa však môže líšiť od tolerancie vášho organizmu.

Posledný spaľovač, ktorý je zároveň najúčinnejší, je diéta a kalorický deficit. Môžete do seba pchať všetky vyššie uvedené doplnky, ale... Pokiaľ netušíte, čo sú kalórie, ich deficit alebo aký je váš denný kalorický príjem/výdaj, najprv vyriešte toto. Keď to bude fungovať na 100%, potom využite malú dopomoc vo forme doplnkov.

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Výživový
poradca

Vaše kalórie,
naše starosti!

Máte záujem o personalizovaný jedálniček alebo konzultáciu s našou výživovou poradkyňou? Ozvite sa nám prosím prostredníctvom formuláru alebo telefonicky na 0905 339 959 alebo mailom na info@efectfit.sk. Následne si dohodneme ďalší postup a pomôžeme Vám so stravovacími návykmi.

Výživový poradca Diana
Výživový poradca

Diana

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Michal, 39 rokov
"Odoslanie formulára bola pre mňa vtedy veľká výzva, strašne som sa bál a hanbil ísť do fitka. Už je to však takmer pol roka a určite neľutujem."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.