EfectFit

Je "škŕkanie" v bruchu signálom hladu?

Určite ste sa všetci stretli so "škŕkaním" v bruchu. Vtedy zvyčajne rýchlo siahnete po niečom malom, aby ste volanie vášho žalúdka utíšili. Je takéto riešenie správne? Je hlad skutočne náš nepriateľ, ktorý spôsobuje vredy? Možno niektorí z vás už ani nevedia čo hlad je, pretože si neustále ujedáme všetko, čo nám táto doba priniesla – cukríky, keksíky, burgríky, hranolčeky, wafličky, super zdravé bio-eko-raw dobrôtky a i. Jete 10 x denne v malých množstvách, lebo ste čítali, že to je recept na super postavu. Prečo si dať pauzu od "zobkania" dobrôt a započúvať sa do PROSPEŠNÉHO "škŕkania"?

Informáciu, že náš tráviaci systém veľmi úzko komunikuje s mozgom ste určite počuli. Dokonca sa už hovorí o črevnom nervovom systéme (ENS) ako o "druhom mozgu". Je to celkom pochopiteľné, keďže musí manažovať obrovské množstvo procesov, ktoré súvisia so spracovaním potravy. Predstavte si tráviaci systém ako továreň, ktorú manažuje ENS tak, že riadi sťahy svalov v črevnej stene, mení frekvenciu a silu týchto sťahov tak, aby tento systém fungoval ako výrobný pás. Odborníci tomuto hovoria migrujúci motorický komplex a my to vnímame ako "škŕkanie" v bruchu. Pred tým ako sa dostanete k záveru musíte pochopiť čo sa deje po tom, ako sa najete. Tráviaci proces sa začína už v ústnej dutine (nezabudnite na jej starostilovsť, pravidelné prehliadky u stomatológa su veľmi potrebné), kde slinná amyláza rozkladá polysacharidy na jednoduchšie sacharidy. Prehĺtaním sa potrava dostáva do žalúdka, kde sa do procesu trávenia zapája kyselina chlórovodíková (HCl) a ňou aktivovaný enzým pepsín, ktorý zahajuje proces rozpadu bielkovín. Po tom, ako natrávená potrava príde do tenkého čreva, žalúdok začne "odpočívať". Takýto odpočinok trvá necelú hodinu a my sa za ten čas cítime veľmi príjemne. Takýto "odpočinok" žalúdka slúži na to, aby nazbieral dostatok síl na dokončenie procesu trávenia, ktoré je sprevádzané silnými kontrakciami svalov. Na príkaz nervových buniek sa otvorí pylorus (prechod zo žalúdka do čreva), ktorý je za normálnych okolností zatvorený. Počas tejto fázy dochádza k silným kontrakciám svaloviny žalúdka a tenkého čreva. Tieto sťahy "žmýkajú", vytláčajú do hrubého čreva zvyšky potravy, mikróbov, ktoré sa cez otvorený pylorus dostali do žalúdka a začali sa tam množiť. Hrubé črevo je vybavené na to, aby si s týmito "odpadmi" poradilo. Tieto procesy tvoria migrujúci motorický komplex, ktorý pociťujeme ako spomínané "škŕkanie". Keby sa v tejto fáze znovu najeme, tak sa vypne naprogramovaný proces čistenia resp. "žmýkania" a zapne sa proces trávenia. Tieto dva procesy nedokážu bežať naraz na plné obrátky.

Z toho vyplýva, že ak si neustále ujedáte dobrôtky medzi hlavnými chodmi, zabraňujete čisteniu a obávam sa, že žiadne črevné sprchy, detoxikačné trendy kúry, savo a kloktanie chlórovej vody vás už nezachránia. Takýmto životným štýlom vás čaká premnoženie nežiadúcich mikroorganizmov v tenkom čreve, zápaly sliznice, syndróm priepustnosti čreva a i. Neskôr môžete trpieť oslabenou imunitou a nepríjemnými alergickými reakciami. Dôvodom toho všetkého je, že vo vašom tele zostáva "odpad" príliš dlho a cez narušenú sliznicu čreva sa do vašej krvi dostáva to, čo má končiť v kanalizáciách. Nepríjemná predstava? Myslite na to vždy, keď si pôjdete štipnúť šmakotinku medzi jedlami. Emócia, ktorá vás sprevádza pri predstave pôžitku je síce silná, ale vy už viete, čo to s vami urobí a tak nechajte zvíťaziť rozum.

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Výživový
poradca

Vaše kalórie,
naše starosti!

Máte záujem o personalizovaný jedálniček alebo konzultáciu s našou výživovou poradkyňou? Ozvite sa nám prosím prostredníctvom formuláru alebo telefonicky na 0905 339 959 alebo mailom na info@efectfit.sk. Následne si dohodneme ďalší postup a pomôžeme Vám so stravovacími návykmi.

Výživový poradca Diana
Výživový poradca

Diana

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Veronika, 29 rokov
"Dlhšie som uvažovala, či vyplním formulár a čo sa stane potom. Asi o tri hodinky mi však zavolala veľmi príjemná slečna, všetko vysvetlila a už dva roky cvičím v EfectFite."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.