EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

Prečo využívať roller a myofasciálne uvoľňovanie?

Uvoľňovanie napätia

Aby naše telo fungovalo správne, musí byť správne vyživované. Výživa tela je zabezpečená vodou, ktorá tvorí niečo ako "rieky" v našom tele. Keď na rieke postavíte priehradu, voda sa začne hromadiť. V tele túto priehradu predstavujú trigger pointy alebo spazmy, ktoré spôsobujú zadržiavanie vody vo svojom okolí. Tým zabraňujú správnej výžive pokožky, svalov a orgánov. Následným hromadením vody na jednom mieste sa začne zvyšovať napätie v myofascii (myo = sval, fascia = obal), čo spôsobuje bolesti hlavy, chrbtice, bedier, kolien, chodidiel atď.

Uvoľňuje stres

Mnoho ľudí v dnešnej dobe pociťuje stres v práci, z detí, manžela, manželky, červenej na križovatke, nestíhania termínov pri odovzdávaní projektov... Telo má len obmedzené možnosti, ako sa zbavovať stresu a všetok stres navyše uloží do myofascie. Tá začne tento stres hromadiť a zvyšovať napätie vo svaloch. Najčastejším výsledkom sú napr. stuhnuté trapézy, krk, prípadne iné časti tela.

Znižuje bolesť

Nahromadené napätie v myofascii začne vytvárať svalové bolesti najčastejšie v oblasti dolného chrbta, krku a hlavy. Tohto nadbytočného napätia (trigger pointy, spazmy) sa viete zbaviť myofasciálnym uvoľňovaním, ktoré má na nahromadené a zatuhnuté tekutiny pozitívny účinok. Tým, že do myofascie tlačíte, ona následne tieto tekutiny rozdistribuuje do okolitého fasciálneho tkaniva, čím znižuje napätie už po prvom cvičení. Je to najefektívnejší spôsob, ako sa zbaviť bolestí pohybového aparátu.

S bolesťami pohybového aparátu vám radi pomôžu aj naši skúsení fyzioterapeuti.

Pomáha s nápravou svalových dysbalancií

Rôzne napätie vo svaloch (myofasciách) vytvára dysbalanciu, nepomer medzi jednotlivými svalmi. Vo výsledku to spôsobuje rôzne funkčné poruchy ako skolióza, hyperlordóza, hyperkyfóza, prepadnuté ramená alebo hlava dopredu atď. Myofasciálnym uvoľňovaním zabezpečíte rovnomerné rozloženie napätia medzi jednotlivými svalmi, čo zabezpečí pozitívny efekt na vyššie uvedené problémy s držaním tela.

Zvyšuje rozsah pohybu v kĺboch

Veľa ľudí sa strečuje, aby si zvýšili rozsah pohybu a mohli tak niektoré cvičenia vykonávať technicky správne. Viac o strečingu si prečítajte v článku Strečing - prečo, ako a kedy?.

Celé dni totižto sedíme a chýba nám v pohybe, cvičení dostatočná mobilita. Každopádne, samotné naťahovanie nie je až tak účinné - sami to poznáte, že ak sa nestrečujete každý deň, veľký progres vám to neprinesie. Dôvodom je, že strečing je veľa krát (pre človeka, ktorý má sedavé zamestnanie) stresujúci podnet pre myofasciu. Oproti tomu, myofasciálne uvoľňovanie je pokojné, pohodlné tlačenie do inklinovaných oblastí tela. To má na myofasciu pozitívny účinok, pretože týmto spôsobom roztláča nahromadené tekutiny do okolia. Rozložením tekutín v tele sa rozloží aj napätie, ktoré spôsobuje znížený rozsah pohybu. Aplikovaním myofasciálneho uvoľňovania tak dokážete zväčšiť rozsah pohybu už po prvom cvičení.

Prečítajte si aj ďalší článok z našej dielne o rolleri a rollovaní.

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Prvý
tréning

Vyplňte jednoduchý formulár
Prvý krok k vášmu cieľu len za 20 sekúnd

Prvý tréning s osobným trénerom je u nás zadarmo a bez záväzkov. Prihláste sa naň prostredníctvom formuláru, telefonicky na 0905 339 959 alebo emailom na info@efectfit.sk. Čas a termín úvodného tréningu zladíme tak, aby vyhovoval obom stranám. Tešíme sa na vás! Viac info o úvodnom tréningu nájdete tu »

Filip
Komunikovať s Vami bude

Filip

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Ema, 34 rokov
"Vôbec som netušila, čo ma čaká keď sa prihlásim do EfectFitu, ale musela som so sebou niečo začať robiť. Našťastie boli ku mne veľmi príjemní, ústretoví a ľahko sme si dohodli postup spolupráce."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.