EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

"Neosobný" osobný tréner

Jednoduchá otázka "Ako spoznám, že je daný osobný tréner vo fitness centre skutočne odborník?" alebo veľká dilema "Ako si vybrať vhodného trénera, ktorý mi skutočne pomôže?" V poslednej dobe v bratislavských fitness centrách vnímame obrovský nárast "neosobných" osobných trénerov. Rozhodli sme sa preto pre Vás pripraviť "manuál", aby ste sa Vy či Vaše zdravie nestali ich obeťou.

V prvom rade je v princípe jedno s akým cieľom prídete za trénerom. Prvé, čo musí vždy spraviť je sadnúť si s Vami a paradoxne nie hneď cvičiť, i keď to od neho logicky očakávame. Súčasťou prvého tréningu musí byť dôkladná anamnéza a rozhovor, kde si osobný tréner o Vás zistí kľúčové informácie, od ktorých sa následne dokáže odraziť pri tvorbe tréningového plánu. Osobný tréner by mal ďalej s Vami absolvovať testovanie pohybového aparátu. Buď využije profesionálnu diagnostiku ako je napr. FMS alebo jeho vlastnú diagnostiku vychádzajúcu z nadobudnutých vedomostí a skúseností. Je to veľmi dobrým znakom profesionality - vie, že začať trénovať bez diagnostiky je ako predpísanie liekov bez vyšetrenia lekárom. Pokiaľ sa stretnete s odborníkom na všetko, ktorý Váš zdravotný stav a stav pohybového aparátu odhadne jedným pohľadom, skúste ísť o dvere ďalej. Ako by mal vyzerať úvodný tréning si môžete prečítať tu.

Ďalšími špecialistami sú tzv. električkoví tréneri- ráno v električke po ceste do práce zbúchajú jeden tréning, ktorý potom servírujú všetkým klientom celý deň. Pokiaľ cvičíte to isté, čo robil klient Vášho "neosobného" trénera pred Vami a klient po Vás, tento univerzálny tréning pravdepodobne nebude zohľadňovať Vaše špecifické ciele. Samozrejme, ak to nie sú zrovna Vaše jednováječné dvojčatá :) Tréningový proces musí byť cielený k výsledkom jednotlivého a konkrétneho klienta.

V pokračovaní tohto článku sa Vám skúsime priblížiť iných "špecialistov" a identifikovať ďalšie znaky "neosobného" trénera. Ostaňte naladení :)

Ďalší špecialisti sú tréneri "tyrani", ktorí vymyslia na každý tréning niečo nové, ultra "zabijácke", len aby ste boli zničení a mali svalovicu 3 dni. Samozrejme niekto taký tréning aj vyžaduje, ale musíte sa nad tým aj sami zamyslieť, či to má naozaj zmysel. Ak robíte každý tréning niečo iné, len pre to, aby ste mali svalovicu, váš organizmus sa nestihne adaptovať na podnet, ktorý dostáva. To znamená, že budete často vyčerpaní a budete sa zlepšovať len veľmi malými krôčikmi. Z rovnakého typu tréningu s postupným navyšovaním intenzity, objemu tréningu dokážete ťažiť minimálne 3 týždne s vyššou efektivitou. Smutné je to, že takýto tréneri "tyrani" bývajú často neprávom označovaní ako kvalitní.

Videli ste už vo fitku taktiež trénerov tzv. "mobilných operátorov"? Asi tipujete správne, kam tým smerujeme. Presne tak, toto je ďalšia skupina "špičkových" osobných trénerov, ktorí si počas tréningu objednajú jedlo, dohodnú dve rande a zavesia na instagram štyri fotky. Žiaľ, často sa stretávame s nevysvetliteľným pochopením a toleranciou klientov, ktorí tento fakt vôbec nevnímajú a berú to prirodzene. Vôbec nie, tento jav je neakceptovateľný a od takýchto trénerov ruky preč. Pointou služby osobného trénera je, že si platíte človeka, ktorý sa vám musí celý tréning 100% venovať! A najväčším paradoxom sa stáva, keď mu následne píšete, že si chcete dohodnúť termín a on vám dva dni neodpovedá. Veď asi nie je na mobile? :)))

Pri výbere vhodného trénera treba zvážiť aj tento aspekt- komunikáciu. Osobný tréner by mal byť promptný a odpovedať na vaše správy či hovory. Rovnako poteší, keď sa ozve aj sám a spýta sa, čo ste napríklad mali na obed alebo ako sa vám páčil včerajší tréning, že?

Ostaňte naladení, čoskoro nás čaká ešte tretie, posledné pokračovanie série...

Už by asi stačilo zo súdka "profi" trénerov, ktorých sme spomínali v posledných dvoch článkoch. Teraz skúsme prejsť na druhú stranu trénerov. Na stranu trénerov, ktorí študujú, majú vychodené športové školy, pravidelne sa zúčastňujú na školeniach a seminároch. Rovnako ako sa vzdelávajú sami, snažia sa niečo naučiť aj svojich klientov a nielen im diktovať cvičenia. Pointou je, ak klienti chápu čo a prečo robia vo fitku, je väčšia pravdepodobnosť, že to budú správne pretavovať do bežného života, prípadne si zacvičia aj sami doma.

Takéhoto trénera sa môžete kľudne spýtať, ako s vami bude postupovať pri plnení vašich cieľov. Myslím, že nebude vôbec zaskočený a bude v tom mať úplne jasno. Už pri samotnom tréningu môžete použiť čarovné slovíčko "prečo". Sami uvidíte, či tréner tápa, vymýšľa si alebo vie, či má toto alebo ono cvičenie pre vás zmysel. Tým pádom máte nakročené k rýchlejšiemu výsledku a môžete čakať vyššiu efektivitu samotného tréningu. Pokiaľ tréner presne vie, čo má s vami robiť, nestráca čas na nepotrebných veciach a naopak, vie čomu venovať vyššiu pozornosť.

Ďalším pozitívnym znakom je, ak vás tréner na druhom tréningu rovno nepošle pod činku drepovať 50kg alebo skákať na 120cm debnu bez dostatočného vysvetlenia techniky. Rovnako aj počas vykonávania cvikov vás bude kontrolovať, či to skutočne robíte správne. Vážte si osobných trénerov, ktorí vás po mesiacoch, dokonca aj rokoch, dokážu pozorovať a upozorniť alebo vylepšiť nejaký detail v technike. To znamená, že mu nie ste ľahostajný vy a ani vaše zdravie- vie ako má cvičenie vyzerať a chce vás to naučiť!

A samozrejme, v neposlednom rade by ste si s trénerom mali sadnúť aj osobnostne a cítiť sa v jeho prítomnosti komfortne. Nemusíme si klamať, že niektoré náročné dni pre klientov plníme aj úlohu psychológa :) Ďalšie rôzne úlohy či funkcie trénera si môžete pozrieť tu.

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Prvý
tréning

Vyplňte jednoduchý formulár
Prvý krok k vášmu cieľu len za 20 sekúnd

Prvý tréning s osobným trénerom je u nás zadarmo a bez záväzkov. Prihláste sa naň prostredníctvom formuláru, telefonicky na 0905 339 959 alebo emailom na info@efectfit.sk. Čas a termín úvodného tréningu zladíme tak, aby vyhovoval obom stranám. Tešíme sa na vás! Viac info o úvodnom tréningu nájdete tu »

Filip
Komunikovať s Vami bude

Filip

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Veronika, 29 rokov
"Dlhšie som uvažovala, či vyplním formulár a čo sa stane potom. Asi o tri hodinky mi však zavolala veľmi príjemná slečna, všetko vysvetlila a už dva roky cvičím v EfectFite."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.