EfectFit

Mýty o strave

Ako každý vie, internet je zdrojom nielen relevantných infošiek, ale rovnako žiaľ aj dezinformácii - a to platí v každom smere, rovnako vo fitness svete. Týmto krátkym článkom by sme radi zahájili sériu viacerých, kde rozoberieme rôzne mýty a upozorníme na najčastejšie chyby, ktoré je pomerne často vidieť na "fitnes stránkach".

  1. Musíte jesť 5-6x denne, aby ste efektívne chudli resp. nestratili svaly Ľudia majú túto info priam zakotvenú v hlave. Rovnako s ňou ide ruka v ruke aj nasledujúca - musíte jesť každé 2-3 h Tvrdí sa, že čím častejšie človek konzumuje, tým je jeho metabolizmus rýchlejší. Byť tak v strese, či už ubehli 2 hodiny a musíte sa najesť, inak priberiete alebo vám zmiznú všetky svaly. Pre zaujímavosť - po cca až 17 hodinách bez stravy začína rozklad svalovej hmoty (závisí to od viacerých faktorov ), avšak môžete si byť istý, že po 2-3-5 hodinách bez jedla vám zo svalovej hmoty neubudne. Na margo chudnutia to funguje rovnako - na rýchlosť metabolizmu nemá počet jedál vplyv, ovplyvňuje ho iba celkový počet prijatých kalórii. Ak teda prijmete potrebný počet kcal čo i len v jednom jedle, rýchlosť metabolizmu to neovplyvní. Naopak, nižší počet jedál nesie viacero výhod ako napr. lepšia citlivosť na inzulín. Keď vám vyhovuje jesť dva či šesťkrát denne, je to okey, pokiaľ ste schopní prijať všetky potrebné živiny.
  2. Nejedz sacharidy na večer Relatívne často sa človek dočíta, že sacharidy by sa mali primárne (iba) jesť doobeda prípadne po tréningovej jednotke. Náš mozog denne spotrebuje okolo 30-50g glukózy, naša nervová sústava funguje na glukóze. Nehovoriac o svaloch. Tu sa možno ozvú zarytí zástancovia ketodiety - áno, naše telo v podstate vie fungovať aj bez sacharidov, avšak je primárne stavané na glukózu. Takže teraz viete, že naše telo sacharidy potrebuje, a preto sa ich netreba báť rovnako ako ani ovocia. A teraz späť k meritu veci - čo keď si ich dám vo večerných hodinách? Ako sme uviedli, vaše telo potrebuje určité množstvo sacharidov, ktoré v tele rozštiepi na glukózu. Pokiaľ toto množstvo dosiahneš doobeda, na obed alebo večer, je to jedno. Ak priberáte na váhe, je to dôsledok vyššieho celkového príjmu kalórií ako výdaju, prípadne problém nastáva pri hormonálnej nerovnováhe.

Sú jedlá, z ktorých sa priberá?

Patríte medzi tých, ktorí si strážia čo, koľko a kedy zjedia? Potom určite poznáte, keď ste vonku, dáte si pizzu či burger a potom ste v depke, že do rána priberiete 2kg. Alebo netrpezlivo čakáte týždeň, dva na tzv. "cheat day"...

Slová cheat day alebo cheat meal väčšinou používajú ľudia, ktorí si myslia, že pri chudnutí musíte jesť len ryžu a mäso. Prečo je to zlé? Toto myslenie totižto vzbudzuje u ľudí pocit, že podvádzajú. Často však zabúdame na veľmi silný faktor redukcie hmotnosti, psychiku. Človek si tak nemôže s kľudným svedomím vychutnať jeho obľúbené jedlo - dá si ho s vedomím, že to je zlé jedlo a "podvádza". Toto nastavenie psychiky je z dlhodobého hľadiska deštruktívne. Postupne začnete škatuľkovať jedlá na tie akože zdravé a na tie, z ktorých priberiete.

Pre efektívnu, zdravú a dlhodobú diétu je potrebné si uvedomiť, že neexistujú konkrétne jedlá, z ktorých priberiete. Žalúdok nerozlišuje jedlá - či to je burger, pizza alebo superzdravý bio výrobok. Žalúdok rozlišuje makroživiny (bielkoviny, sacharidy) resp. ich kalórie. Ak si dáte napríklad pizzu, prijmete cca 1500 kalórii. Rátajme, že denná spotreba organizmu je povedzme 2000 kalórii. To znamená, že vám ostáva cca 500 kcal, aby ste neprekročili denný príjem, nepribrali. Keď okrem tej pizze skonzumujete ešte 2-3 jedlá, je veľmi pravdepodobné, že to prestrelíte. Nie je to však iba "vina" tej pizze, ale skôr množstva. Skúste si dať len pár trojuholníkov...

Vždy priberiete len z väčšieho príjmu ako výdaju - ten môže byť aj zo zdravých jedál, rovnako aj z "nezdravých". Keď budete diétovať s rozumom a vedomím, že si môžete dať jedlo, na ktoré máte chuť, zvládnete to tak dodržiavať dlhodobo. Samozrejme všetko s mierou a určite nechceme týmto článkom povedať, že jesť pizzu každý deň je okey. Len sme chceli poukázať a vysvetliť, že viete mať plnohodnotný jedálny lístok, pokiaľ rozumiete a viete pracovať s kalóriami a makroživinami. A jedinou cestou chudnutia nie je iba dookola "mäso a ryža".

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Výživový
poradca

Vaše kalórie,
naše starosti!

Máte záujem o personalizovaný jedálniček alebo konzultáciu s našou výživovou poradkyňou? Ozvite sa nám prosím prostredníctvom formuláru alebo telefonicky na 0905 339 959 alebo mailom na info@efectfit.sk. Následne si dohodneme ďalší postup a pomôžeme Vám so stravovacími návykmi.

Výživový poradca Diana
Výživový poradca

Diana

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Veronika, 29 rokov
"Dlhšie som uvažovala, či vyplním formulár a čo sa stane potom. Asi o tri hodinky mi však zavolala veľmi príjemná slečna, všetko vysvetlila a už dva roky cvičím v EfectFite."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.