EfectFit

Mlieko – áno či nie?

Materské mlieko má množstvo benefitov, pretože má nezastupiteľnú úlohu pri budovaní imunitného systému dieťaťa. Pre mláďatá cicavcov je základným zdrojom výživy v rannom štádiu života. Po ukončení dojčenia sme schopní čerpať živiny aj z iných zdrojov stravy a mlieko už nie je viac naším primárnym zdrojom potravy. Mlieko ako potravina obsahuje veľa prospešných látok, no mnohým z nás spôsobuje jeho trávenie nepríjemnosti. Ako sa naše trávenie vysporiada s touto surovinou v dospelosti ovplyvňuje mnoho faktorov a z názorov odborníkov nie je možné spraviť jednoznačný záver platný pre každého z nás.

Je niekoľko teórií, ktoré vysvetľujú dôvod týchto ťažkostí. Nemožno poprieť to, že mlieko nie je určené pre dospelých ľudí, je vhodné najmä pre mláďatá, ktoré dokážu z neho vyťažiť maximum pre svoje prežitia. Tráviaci systém dieťaťa obsahuje dostatočné množstvo enzýmu β-galaktozidázy (laktázy), ktorý rozkladá mliečny cukor (laktózu).

Dospelý človek má prítomný tento enzým, avšak v oveľa nižšom množstve, čo môže byť príčinou nedokonalého strávenia mliečneho cukru - laktózy. V tomto prípade sú kvasené mliečne produkty ľahšie stráviteľné. Kvasením - fermentáciou mlieka dochádza k čiastočnému až úplnému rozkladu laktózy na kyselinu mliečnu, a tak naše trávenie istým spôsobom odbremenia. Kyselina mliečna je taktiež známa svojimi antimikrobiálnymi účinkami.

Mlieko, okrem bielkovín, vitamínov a minerálov, obsahuje aj tuk. Tuk je jedným z troch životne dôležitých makronutrientov (tuky, cukry, bielkoviny). Niektoré zdraviu prospešné látky (napr. vitamíny A, D, E, K) sú rozpustné práve v tukoch, a tak sa stáva nevyhnutnou súčasťou nášho jedálnička. Jeho negatívnou vlastnosťou je, že je akýmsi pohlcovačom toxínov. Preto je dôležité brať ohľad na zdroj odkiaľ mliečne produkty pochádzajú. Ak zviera nežije v prirodzených podmienkach a je kŕmené stravou obsahujúcou nepriaznivé aditíva, tak sa to prenáša do jeho mlieka. Uprednostňovať treba nízko tepelne ošetrené výrobky pred sterilizovanými, pretože vysoké teploty spôsobujú čiastočnú denaturáciu bielkovín a rozpustených minerálov.

Alergia na bielkoviny kravského mlieka

Alergény sú látky bielkovinového charakteru. Z tohto dôvodu možno všetky mliečne bielkoviny považovať za potencionálne alergény. V litri kravského mlieka sa nachádza približne 30 – 35 g bielkovín (proteínov). Najväčšia a najviac využívaná bielkovinová zložka mlieka je kazeín (necelých 80%) a srvátkové proteíny, ktoré tvoria takmer 20% z celkových bielkovín. V malom množstve sú v mlieku prítomné aj laktoferín a imunoglobulín, no približne 30 – 50% pacientov je senzitívnych práve na tieto minoritne zastúpené bielkoviny. Za hlavný alergén je považovaný kazeín (α1 kazeín), ktorý môže prispievať ku gastrointestinálnym problémom. Alergia je reakcia spájaná s tvorbou protilátok typu IgE, a tak je možná diagnostika z krvi, kde sú tieto protilátky prítomné. Najčastejšie sa objavujú protilátky na kazeín, α-globulín alebo β-globulín. Takémuto prejavu hovoríme alergia na určitú bielkovinovú zložku kravského mlieka.

Potravinová senzitivita na bielkoviny kravského mlieka

Senzitivita (precitlivenosť) je reakcia, ktorá nesúvisí s tvorbou protilátok typu IgE. V tomto prípade sa tvoria protilátky typu IgM, IgA a IgG. Pre klinickú prax má význam hlavne stanovenie protilátok IgA a IgG. Intolerancia nemá také prudké a okamžité prejavy ako alergia (tvorba IgE). Neželaná reakcia môže mať dlhší nástup (niekoľko hodín až dní), a tak častokrát nie je pripisovaná mliečnym bielkovinám ako skutočným pôvodcom. Vo väčšine prípadov sa ochorenie prejavuje gastrointestinálnymi ťažkosťami (vracanie, hnačka, podráždenosť, nechutenstvo, bolesti brucha, poruchou vstrebávania živín, môže byť narušené vstrebávanie železa, atď.). Človek trpiaci senzitivitou na mliečne bielkoviny môže pociťovať únavu, môže trpieť poruchami spánku až depresiou.

Deficit laktázy – enzýmu tráviaceho laktózu – intolerancia laktózy

Laktóza je inak nazývaná aj mliečny cukor. Tvorí 40% celkového kalorického obsahu mlieka a dodáva mu sladkú chuť. Z chemického hľadiska ho zaraďujeme medzi disacharidy, čo znamená, že je tvorený dvomi monosacharidovými podjednotkami (glukózou a galaktózou). Nato, aby naše telo dokázalo laktózu spracovať, potrebuje dostatok enzýmu laktázy (β-galaktozidázy). Pokiaľ je množstvo enzýmu laktázy nízke alebo je narušená jeho aktivita, laktóza (mliečny cukor) sa nerozkladá na glukózu a galaktózu. Nerozložený mliečny cukor postupuje do hrubého čreva, kde je fermentovaný mikroorganizmami čo spôsobuje neželané gastrointestinálne prejavy (nafukovanie, hnačka, pálenie záhy, kŕče, atď.). Intolerancia mliečneho cukru nie je senzitivita podmienená tvorbou IgG protilátok, ani alergia podmienená tvorbou IgE protilátok, nie je sprostredkovaná imunitným systémom. Intolerancia je enzýmová nedostatočnosť. Každý z nás je v rámci tolerancie a schopnosti stráviť laktózu veľmi individuálny, preto je potrebné odsledovať si tolerované množstvo.

Pokiaľ máte problémy s trávením mliečnych produktov alebo samotného mlieka je dôležitá správna diagnostika. Nie je nutné okamžite zanevrieť na všetko, čo je z mlieka tvorené. Vyššie sme spomínali, že mliečne výrobky obsahujú zdraviu prospešné látky, najmä ak ide o kvalitné kyslomliečne produkty, v ktorých sú obsiahnuté prirodzené probiotiká.

Roman V. (otec 16 ročnej klientky s diagnostikovanou anorexiou)

Diana je ojedinelým prípadom toho, keď človek robí to, čo ho baví ,rozumie tomu a vie sa súčasne oprieť o kvalitné vzdelanie v danej oblasti.

Mojej dcére s poruchou príjmu potravy pomohla dôveryhodným spôsobom formovať pohľad na zdravé stravovanie, čo je pri tínedžeroch, a zvlášť v takej situácii obdivuhodný výkon.

Diana je veľmi priateľská, ale pri tom profesionálna a hlavne má výsledky.

Ďakujeme pekne za pomoc a cenné rady.


Tomáš K. (36 rokov, 130kg - riešenie obezity)

Dianka bola úžasná. Profi prístup na mieru, presne podľa individuálnych potrieb s výsledkami! :)


Miro B. (29 rokov, osobný tréner - racionalizácia stravovacieho plánu)

Oceňujem najmä to, že Dianka vie čo robí. Od úvodného sedenia až po vypracovanie. Výživový plán je plne individualizovaný a má konkrétny cieľ. Páči sa mi, že samotný klient má na výber z veľkého množstva receptov, ktoré majú podrobný popis toho, čo obsahujú a kedy ich odporúča. Tento jedálniček je skvelá možnosť ako zmeniť svoje stravovacie návyky k lepšiemu :)


Helena S. (30 rokov, klientka s poruchami trávenia)

Dianku mi odporučila moja kamarátka a som naozaj spokojná s jej schopnosťami a ako mi pomohla. Napríklad v tom, čomu sa vyvarovať a naopak, čo by bolo pre mňa správne vzhľadom k mojej histamínovej intolerancií. Vrelo odporúčam a ďakujem za cenné rady.


Veronika K. (28 rokov, klientka trpiaca chronickou únavou)

S Dianou sa poznáme nejaký ten rôčik. Je nielen moja veľmi dobrá priateľka, ale aj moja výživová poradkyňa. Neustály zhon a stres v práci, nepravidelné stravovanie sa odzrkadlilo na mojom zdraví. Vytvorila mi jedálniček na mieru, prispôsobila ho môjmu rýchlemu životnému štýlu spojeného s neustálym cestovaním a aj napriek týmto výzvam sa jej to podarilo natoľko, že sa moje trávenie opäť dostáva do normálu. Nebývam neustále unavená, ako tomu bolo doteraz. Mám viacej energie a aj sa cítim lepšie. Úprava stravy neznamená len upraviť stravu kvôli zmene hmotnosti, ale dokáže pomôcť aj pri zdravotných ťažkostiach. A mne Diana pomohla nad mieru, za čo som jej nesmierne vďačná. Je veľmi trpezlivá a tolerantná, skutočne mi vedela odpovedať na všetky moje otázky ohľadom stravovania a som rada, že ma nakopla konečne niečo so svojím stravovaním robiť.


Lýdia Š. (37 rokov, úprava hmotnosti)

Chcela by som sa Dianke poďakovať za viac ako profesionálny prístup.

Veľmi milo som bola prekvapená všetkými informáciami, ktoré som dostala.

Priznám sa, že to bolo nad očakávania.

Už len ten samotný úvod, prístup, že ma kompletne "vyspovedala", o čo mi vlastne ide, čo chcem dosiahnuť, aký mám životný štýl, zdravotné problémy, intolerancie, akým športovým aktivitám sa venujem a ako často..

A na základe toho som dostala veľmi pestrý a podrobný receptár s presnými gramážami. Vysvetlenia čo, kedy áno a kedy nie, čo s čím kombinovať; prečo áno a prečo nie; prepočet v grafoch a diagramoch.

Špeciálny bonus k jedálničku – jeho skrátená verzia – je praktický "ťahák" do kabelky ;)

Samozrejme, ako správny profesionál pristupuje aj s odstupom času. Zaujíma sa, či všetkému klient pochopil, ako funguje, či nie je s niečím problém, prípadne či netreba niečo pozmeniť.

Ešte raz veľmi pekne ďakujem a želám všetko najlepšie.

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Výživový
poradca

Vaše kalórie,
naše starosti!

Máte záujem o personalizovaný jedálniček alebo konzultáciu s našou výživovou poradkyňou? Ozvite sa nám prosím prostredníctvom formuláru alebo telefonicky na 0905 339 959 alebo mailom na info@efectfit.sk. Následne si dohodneme ďalší postup a pomôžeme Vám so stravovacími návykmi.

Výživový poradca Diana
Výživový poradca

Diana

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Ema, 34 rokov
"Vôbec som netušila, čo ma čaká keď sa prihlásim do EfectFitu, ale musela som so sebou niečo začať robiť. Našťastie boli ku mne veľmi príjemní, ústretoví a ľahko sme si dohodli postup spolupráce."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.