EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

Čo by sme mali vedieť o bolesti chrbta?

Ako prvé treba povedať, že bolesť chrbta je bežná vec. Navzdory tejto informácii sa z bolesti chrbta robí akýsi pomyselný výkričník, že ide automaticky o veľmi vážnu vec. Až 80% ľudí sa za svoj život stretne s bolesťou chrbta a 20% každý rok. Tieto čísla síce znejú hrôzostrašne, ale treba k tomu dodať, že 99% týchto prípadov nie je klinicky vážna.

Ľudia sa bolesti zľaknú a mnohokrát je to znásobené o zbytočné znepokojivé prognózy doktora či fyzioterapeuta, ktorí vám vymenujú sto vecí, čo je na vás všetko zlé. Bolesť chrbta vo väčšine prípadov zmizne sama, avšak rozpätie je medzi 2 až 6timi týždňami. Len 10-20% týchto bolestí trvá dlhšie než vyššie uvedený čas. Bolesti chrbta sa netreba zľaknúť, ako už bolo spomenuté, zväčša odznie sama. Dá sa to prirovnať k bežnému nachladnutiu, ktoré taktiež vo väčšine prípadov odznie samo a bez návštevy odborníka. Avšak, ak sa bolesť opakuje alebo prejde do chronickej, treba s tým niečo robiť.

Zlé držanie tela! Túto vetu už snáď počul každý a minimálne ten, kto trpí bolesťami. Je to akási čarovná vec, ktorá môže za všetko. Do dnešného dňa nie je jednotná forma a vedecký podklad o tom, aké je to jediné správne držanie tela.

Keď nevieme, aké je správne držanie tela, ako vieme, aké je nesprávne? Riešenie bolesti chrbta nie je jednosmerná cesta, kde problém spôsobuje jedna konkrétna vec ako držanie tela či nefunkčný sval.

Fyzioterapeuti a tréneri vám vytvárajú pocit o správnych a nesprávnych pohyboch. Typický príklad je predklon trupu, ktorý často učia človeka previesť, akoby bol robot. Všetko rovné, správny nádych a príprava väčšia ako olympijsky vzpierač pred pokusom urobiť svetový rekord. Je však toto naozaj správne?

Terapeuti často zabúdajú na jednu vec - človek nie je robot.

Človek je biologický organizmus. Toto je podstatná informácia pri procese rehabilitácie či pochopenia problému. Základné 2 vlastnosti biologického organizmu sú adaptácia a variabilita. A teda neexistuje zlý cvik alebo nesprávny pohyb. Existuje len človek, ktorý na daný pohyb či cvik nie je pripravený. Prečo máme schopnosť robiť daný pohyb, keď nám tvrdia, že daný pohyb je neprirodzený?

Zhrnutie - NA SLOVÁCH ZÁLEŽÍ!

Ako som už načrtol, návšteva doktora či fyzioterapeuta je často depresívna, aj keď z ich strany nie je zmysel uškodiť. Treba si uvedomiť, ako sa cíti človek s bolesťou a do toho dostane milión informácií, čo všetko je na ňom zlé... a smutný odchádzate s pocitom, že patríte do šrotu. K tomu všetkému komplikované cvičenia o tom, ako správne robiť a precítiť daný pohyb či dýchať na špeciálne miesto.

Nečudujme sa, že človek tak dostane strach hýbať sa. Pritom, čo vieme s istotou povedať je, že pri bolestiach chrbta je hlavný dôvod nedostatok pohybu a celková slabosť. Začarovaný kruh...

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Prvý
tréning

Vyplňte jednoduchý formulár
Prvý krok k vášmu cieľu len za 20 sekúnd

Prvý tréning s osobným trénerom je u nás zadarmo a bez záväzkov. Prihláste sa naň prostredníctvom formuláru, telefonicky na 0905 339 959 alebo emailom na info@efectfit.sk. Čas a termín úvodného tréningu zladíme tak, aby vyhovoval obom stranám. Tešíme sa na vás! Viac info o úvodnom tréningu nájdete tu »

Filip
Komunikovať s Vami bude

Filip

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Ema, 34 rokov
"Vôbec som netušila, čo ma čaká keď sa prihlásim do EfectFitu, ale musela som so sebou niečo začať robiť. Našťastie boli ku mne veľmi príjemní, ústretoví a ľahko sme si dohodli postup spolupráce."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.