EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

Bolesti krížovej chrbtice - mechanická diagnostika

V minulých častiach sme sa venovali najčastejším bolestivým stavom chrbtice, a to krčnej a hrudnej. V ďalších častiach sa zameriame na krížovú chrbticu.

Bolesti krížov sa vyskytujú v modernej dobe u populácii bežne. Bohužiaľ, uzdravenie z jednej bolestivej epizódy neznamená pre väčšinu ľudí definitívny koniec problémov. Najčastejšie bolesti sú mechanického pôvodu spôsobené posturálnymi faktormi resp. zlým držaním tela. Bolesti môžu byť zapríčinené aj vážnejšou spinálnou patológiou. Tie sa však vyskytujú asi len u 1% pacientov. V nasledujúcich textoch sa zameriame na príčiny mechanických bolestí drieku. Vysvetlíme si, čo prispieva k vzniku bolestí, ako postupovať pri ich nástupe a povieme si, ako im predchádzať.

Vznik bolestí si niektorí pacienti vedia spojiť s určitým pohybom - najčastejšie s predklonom, rotáciou alebo s pohybom pri dvíhaní bremena. Začiatok bolesti býva spontánny alebo pozvoľný. Pacienti si nevedia vysvetliť, prečo ich predtým zdravý chrbát začal bolieť. Pri bližšom vyšetrení vyjdú na povrch určité predispozičné faktory:

  1. Dlhodobo nesprávny sed

Ako správne sedieť, aby sa minimalizovala záťaž chrbtice?

  • zachovať driekovú lordózu
  • kolená nemať nad úrovňou bedier
  • prerušovať sed minimálne každú hodinu
  1. Strata rozsahu pohybu do extenzie, vystretia

Až 70-80% pacientov s bolesťami v drieku majú obmedzený rozsah pohybu do záklonu. Toto obmedzenie sa prejavuje najmä bolesťou pri snahe o vykonanie záklonu alebo až nemožnosťou tento pohyb vykonať. Jednou z hlavných príčin sú polohy (sed, predklon), ktoré dominujú nášmu životnému štýlu.

Najčastejším prejavom s dobrou prognózou pre mechanickú terapiu sú bolesti v krížovej oblasti intermitentného charakteru - intenzita sa mení, jeden deň horšie, druhý lepšie. Horšie sú na tom bolesti, pri ktorých je prítomné vyžarovanie do končatiny a prenesené bolesti - dĺžka liečby vtedy býva dlhšia.

Treba sa vyhýbať pozíciám a pohybom, ktoré vyvíjajú nevhodný tlak na platničku. To sú najmä pozície a pohyby so zohnutým chrbtom, napr. upratovanie, dvíhanie vecí, práca na záhrade, nevhodné cvičenie, zlý sed. Prípadne, ak sa týmto aktivitám nevieme vyhnúť, je vhodné pri nich nosiť driekový pás, ktorý nám pomáha udržovať chrbát rovno alebo pri sedení v práci driekovú opierku. Pri cvičení je dôležité zamerať sa na svaly stredu tela, ktoré pomáhajú udržovať vzpriamené držanie tela a zároveň uvoľniť svaly skrátené.

Ako zistím či je pre mňa cvičenie vhodné a neublížim si?

  • Všimnite si, či je vaša bolesť prítomná stále. Dokážem intenzitu bolesti meniť pohybom alebo polohou? Ak áno, je vhodná na cvičenie. Ak nie alebo neviete, poraďte sa s lekárom alebo fyzioterapeutom.
  • Pred cvičením si skúste spraviť niekoľko jednoduchých testov:
    1. Predklon a záklon v stoji – Ste schopný previesť daný pohyb do plného rozsahu? Objavuje sa pri vykonávaní bolesť? Rozsah pohybu a veľkosť bolesti si zaznamenajte – napr. bolesť 4/10.
    2. Dokážete dvihnúť vystretú nohu v ľahu na chrbte ako je na obrázku? Vzniká vám bolesť v krížoch alebo vyžarovanie? (ak cítite ťah pod kolenom, naťahujú sa vám svaly, je to OK) Opäť si vaše pocity pri tomto teste zaznamenajte.

A v poslednom článku si ukážeme, vysvetlíme konkrétne cvičenia...

Prejdeme si zostavu jednoduchých cvikov, ktoré slúžia na uvoľnenie driekovej oblasti, laicky krížov. Môžete pri nich pociťovať mierne bolesti v drieku, ktoré by sa ale nemali zvyšovať počas ich vykonávania. Ak vám bolesť vyžaruje do končatiny a niektorý cvik zhoršuje vyžarovanie, vynechajte ho a skúste ďalší. Ak vám cviky spôsobujú zhoršenie stavu, opäť je vhodná konzultácia s fyzioterapeutom.

  1. Priťahovanie kolien k hrudníku

V ľahu na chrbte si s výdychom pritiahnite kolená k hrudníku, po pritiahnutí vždy vráťte nohy do začiatočnej polohy. Cvik opakujte asi 10x.

  1. Extenzia v drieku

V ľahu na bruchu sa vytlačte na rukách smerom hore. Nezapájajte brušné a chrbtové svaly. Nechajte si previsnúť driekovú lordózu. Cvik opakujte asi 10x.

  1. Posilňovanie brušných svalov v ľahu na chrbte

V ľahu na chrbte dvihnite obe nohy skrčené a spevnite brucho. Postupne vystierajte jednu, druhú nohu a chvíľu podržte vo vzduchu. Krížovú časť chrbtice máte položenú bližšie pri zemi, aby nevznikala bolesť.

  1. Vystieranie nohy a ruky do kríža v polohe na štyroch

Vystrite nohu a keď budete mať stabilizovanú pozíciu, skúste vystrieť aj opačnú ruku. Snažte sa udržovať driek rovno, neprehýbať, nenakláňať.

Na záver si znova zopakujte cvik číslo 2, extenzie v drieku 5-7x.

Po odcvičení tejto zostavy si znova skúste zopakovať testy, ktoré ste si zvolili na začiatku (predošlý článok). Podarilo sa vám dosiahnuť väčší rozsah pohybu, znížili ste vyžarovanie alebo dané pohyby spôsobujú menej bolesti? Ak áno, ideálne je zostavu zopakovať aspoň 2x denne alebo preventívne aspoň raz denne.

Pokiaľ vám bolesti chrbtice pretrvávajú, naši fyzioterapeuti ich radi pomôžu vyriešiť. Viac info o našich fyzio službách nájdete tu.

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Prvý
tréning

Vyplňte jednoduchý formulár
Prvý krok k vášmu cieľu len za 20 sekúnd

Vstupná prvá hodina s fyzioterapeutom zahŕňa komplexnú diagnostiku problému, konzultáciu, nápravné cvičenia a odporúčania na ďalší postup. Cenník nájdete tu. Prihlásiť sa môžete prostredníctvom formuláru, telefonicky na 0905 339 959 alebo emailom na info@efectfit.sk. Čas a termín zladíme tak, aby vyhovoval obom stranám. Tešíme sa na vás!

Filip
Komunikovať s Vami bude

Filip

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Michal, 39 rokov
"Odoslanie formulára bola pre mňa vtedy veľká výzva, strašne som sa bál a hanbil ísť do fitka. Už je to však takmer pol roka a určite neľutujem."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.