EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

Bolesti hrudnej chrbtice - mechanická diagnostika

V minulom texte sme písali o príčine vzniku bolestí chrbtcie a ich odstraňovaní najmä v oblasti krku. Teraz si povieme viac o bolestiach v oblasti hrudnej chrbtice a vhodných cvičeniach pre jej odstránenie.

Bolesti zo samotnej hrudnej chbtice bývajú pociťované pásovo, v oblasti hrudníka. Ak sa ale bolesť nachádza medzi, alebo pod lopatkami, je to skôr prenesená bolesť z oblasti krku. Pri bolesti v driekovej oblasti budú zase na vine pravdepodobne kríže. Bolesti z hrudnej chrbtice často krát svojim miestom výskytu napodobňujú ochorenia srdca, pľúc, tráviaceho traktu a obličiek.

Počiatok bolestí hrudnej chrbtice sa spája najmä s úrazmi, pri ktorých je prítomná rotácia hrudnej chrbtice. Najčastejšie však vznikajú kvôli dlhodobo udržiavanej vynútenej polohe a zlej postúre. Provokujúcimi faktormi, ktoré spôsobujú bolesť alebo diskomfort, sú ohýbanie, dvíhanie bremien, napriamenie a rotácia. Častokrát sú prítomné problémy so spánkom kvôli nemožnosti nájdenia si vhodnej polohy. Aktivity, ktoré sú spojené s pohybom hrudníka ako napríklad hlboký nádych, kašeľ a smiech, bývajú bolestivé.

V oblasti hrudnej chrbtice je väčšia možnosť výskytu závažnej spinálnej patológie. Nachádza sa tu užší spinálny kanál, a teda herniacie diskov môžu byť v tejto oblasti obzvlášť nebezpečné, keďže vedia spôsobiť útlak miechy. Ak sa príznaky progresívne zhoršujú, prípadne sú spojené s neurogénnymi problémami, je vhodné vyhľadať špecialistu na potvrdenie alebo vylúčenie ich muskuloskeletárneho pôvodu.

Toľko zatiaľ na úvod a v ďalšom pokračovaní si povieme viac o vhodných cvičeniach a postupe liečby či prevencie...

Najčastejším smerom liečby je pohyb do extenzie, vystretie. Opäť to súvisí, tak ako aj pri krčnej chrbtici, s posturálnymi aktivitami počas bežného denného života, ktoré sú väčšinou flekčného charakteru, a teda v predklone so spadnutými ramenami, zhrbený. Nutnosťou je taktiež ergonomická úprava pracovného prostredia. Najpravdepodobnejším cvikom, ktorý by pri pravidelnom vykonávaní prinášal úľavu, je teda extenzia, vystieranie v sede.

Pred cvičením je vhodné spraviť si funkčný test, aby sme si vedeli overiť, či postupujeme správne. Napríklad ak máme problémy s hlbokým nádychom, spravíme si pred cvičením niekoľko takýchto nádychov a zapamätáme si, akú veľkú bolesť nám spôsobovali. Prípadne ak máme problém s prevedením hlbokého predklonu, tiež si skúsime ohodnotiť jeho voľnosť alebo bolestivosť.

Pri prevádzaní cvičenia sedíme na stoličke s operadlom. Prekrížime ruky za hlavou, tak aby lakte smerovali dopredu a spravíme záklon do maxima, po ktorom nasleduje návrat do neutrálnej polohy. Pri maximálnom záklone môžeme pocítiť bolesť v oblasti chrbtice, ktorá by sa ale po návrate do neutrálu mala zmierniť. Vykonáme aspoň 10 opakovaní tohto cvičenia, pri ktorom sa snažíme ísť vždy do maximálneho rozsahu pohybu. Po odcvičení si vyskúšame svoj funkčný test, v tomto prípade sme si zvolili hlboký nádych a predklon. V prípade, že sa dá nádych vykonať jednoduchšie alebo je predklon volnejší, spôsobuje menej bolesti, uvoľňujeme si blokádu v tejto oblasti. S cvičením pokračujeme každú hodinu po 10x až do odznenia príznakov. Ak by ale cvičenie príznaky zhoršovalo, nemalo efekt, prípadne by ho nebolo možne vykonať pre bolesť alebo iné príznaky, je vhodné navštívit fyzioterapeuta alebo lekára pre ďalšiu diagnostiku a postup.

V oblasti hrudníka sa vyskytujú časté svalové dysbalancie, ktoré zhoršujú držanie tela. Uvedieme si preto zopár cvikov na precvičovanie najčastejšie sa vyskytujúcich oslabených a skrátených svalov. Cviky je ideálne vykonávať aspoň raz denne ako kompenzácia sedavého zamestnania. Výsledkom pravidelného cvičenia by malo byť lepšie držanie tela a zníženie bolestí chrbtice.

Vyťahovanie prsných svalov - o stenu/rebrinu/zárubňu

Oprite sa oboma rukami o zárubňu a 3 až 5x si vytiahnite prsné svaly, tak aby ste cítili jemný ťah z prednej strany hrudníka.

Mačací chrbát

V polohe na štyroch sa skúste vyhrbiť tak, aby ste nevyťahovali ramená k ušiam, ale tlačili ich smerom dopredu. Potom spravte opačný pohyb a skúste lopatky ťahať smerom k hrudníku a dole, bradu skúste zakloniť a pozerajte sa pred seba. Môžete cítiť tlak medzi lopatkami, ktorý by sa mal po viacerých opakovaniach zmierňovať.

Rotácie

V polohe na štyroch si zastabilizujte lopatky tak, že ich ťaháte smerom dole a k hrudníku. Jednu ruku s nádychom dvíhajte tak, aby ste sa pozerali do dlane, to isté potom aj s druhou.

Pokiaľ vám bolesti chrbtice pretrvávajú, naši fyzioterapeuti ich radi pomôžu vyriešiť. Viac info o našich fyzio službách nájdete tu.

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Prvý
tréning

Vyplňte jednoduchý formulár
Prvý krok k vášmu cieľu len za 20 sekúnd

Vstupná prvá hodina s fyzioterapeutom zahŕňa komplexnú diagnostiku problému, konzultáciu, nápravné cvičenia a odporúčania na ďalší postup. Cenník nájdete tu. Prihlásiť sa môžete prostredníctvom formuláru, telefonicky na 0905 339 959 alebo emailom na info@efectfit.sk. Čas a termín zladíme tak, aby vyhovoval obom stranám. Tešíme sa na vás!

Filip
Komunikovať s Vami bude

Filip

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Veronika, 29 rokov
"Dlhšie som uvažovala, či vyplním formulár a čo sa stane potom. Asi o tri hodinky mi však zavolala veľmi príjemná slečna, všetko vysvetlila a už dva roky cvičím v EfectFite."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.